Izdvojeno

f

You may like:

Image Alt

RCK DU

  /  Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik   /  Projekti   /  Treći projektni sastanak Erasmus+ projekta Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills

Treći projektni sastanak Erasmus+ projekta Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills

U Wroclawu je od 10. do 13. rujna 2019. godine održan treći projektni sastanak. Sudjelovali su svi projektni partneri: Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik iz Hrvatske, koja je koordinator projekta, Biznesa Augstskola Turiba iz Latvije, VOŠ, SPŠ a OA Čáslav iz Češke, Universitatea Sapientia Din Cluj Napoca iz Rumunjske, Ekonomska šola Murska Sobota, Visja stručna šola iz Slovenije i Fundacja Pro Scientia Publica iz Poljske koji su organizirali susret.

Prvi dan sastanka započeo je srdačnom dobrodošlicom svim sudionicima. Zatim su partneri pristupili analizi preliminarnih rezultata projekta i samovrednovanju koje je predstavila prof. Ineta Luba sa Sveučilišta TURIBA, Latvija. Ostatak dana bio je posvećen raspravi o napretku ostvarenom u dizajniranju O2 tečaja – kulturni tečajevi na nacionalnim jezicima čiji je cilj razvijanje vještina 21. stoljeća i kulturno znanje njihovih polaznika. Partneri su razgovarali o problemima s kojima su se susretali tijekom prilagodbe tečajeva, složili se o zajedničkom pristupu i iznijeli svoja dostignuća u mjeri dijeleći neke kreativne ideje. Raspravu je moderirala dr. Zsuzsa Ajtony sa Sveučilišta Sapientia, Rumunjska, koji nadzire drugu fazu rezultata projekta.

Drugi dan sastanka, koji je vodila Hilarija Lozančić Benić iz TUS DU Hrvatska, započeo je rješavanjem administrativnih pitanja. Ostatak sastanka bio je posvećen raspravi o trećoj fazi rezultata projekta koja uključuje provedbu aktivnosti tečajeva. Partneri su iznijeli pojedinosti o broju korisnika koje moraju dosegnuti ili vrstama aktivnosti koje trebaju planirati. Rasprava je bila vrlo plodna i završila je akademskom raspravom o istraživanju koje će se provoditi zajedno s provedbom aktivnosti. Planirano istraživanje će pomoći projektnim partnerima u postizanju konačnog rezultata: smjernice za cjeloživotno učenje.

Drugi dan završio je konferencijom koju je organizirao poljski partner Fundacja Pro Scientia Publica zajedno sa Sveučilištem u Vroclavu, pod nazivom Društvo za kulturu obrazovanja 2019. U kasno popodne održana su plenarna predavanja; prof. Ineta Luka je održala jedno od predavanja „Stvaranje tečaja učenja jezika temeljenog na kulturi za razvoj vještina učenika odraslih u 21. stoljeću“ u kojem se osvrnula na projekt, njegova postignuća i izazove. Predavanje je uživalo veliko zanimanje ostalih sudionika konferencije što se odrazilo na broj pitanja upućenih prof. Luki. Večer je završila kazališnom predstavom Teatra Czarnyja pod nazivom „Razmišljanje. Označene. Šest tajni. Bol”(režija Aleksander Kobylarek). Teatr Czarny je kazališna skupina starijih osoba (treće životne dobi) sa Sveučilišta Vroclav. Nakon predstave glumci su s publikom podijelili vino, kruh i kolačiće, a bila je i mogućnost da im se postave pitanja (kao i da se postave pitanja ostalim članovima U3A koji su bili nazočni u publici). Partneri na projektu imali su priliku iz prve ruke čuti kako izgleda tercijarno obrazovanje u Poljskoj, koji se tečajevi nude starijim studentima ili kako se pripremaju za predstavu koju su predstavili.

Treći dan sastanka i drugi dan konferencije započeo je radionicama o projektu u kojima su svi sudionici konferencije imali mogućnost sudjelovati. Radionice je vodila Erna Voroš iz Ekonomske šole Murska Sobota, Slovenija. Sve u svemu, na konferenciji je sudjelovalo 69 sudionika iz 34 akademska centra (29 stranih i 5 poljskih).

Posljednji dan sastanka (13. rujna) bio je posvećen isključivo razgledu kulturnih znamenitosti. Projektni partneri imali su priliku sudjelovati u izletu oko Donje Šlezije, regije Poljske u kojoj se nalazi Vroclav. Posjetili su tri mjesta: Park minijatura Donje Šleske, gdje su vidjeli najnevjerojatnije dvorce, crkve, katedrale i druge građevine u tom području, samo u minijaturama; podzemni grad Osówka, impresivan, podzemni kompleks nepoznatog cilja i podrijetla koji su nacisti izgradili tijekom Drugog svjetskog rata; i Crkvu mira u Świdnici, najveću drvenu crkvu upisanu na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Više informacija o samom projektu možete naći na Facebook stranici.

Jezici